مهمترین الگوهای پرایس اکشن
پرایس اکشن (Price Action) یک روش معاملهگری، تحلیل مارکت و بررسی یک نماد معاملاتی است که تنها بر اساس تحرکات قیمتی مورد استفاده قرار میگیرد. در واقع، پرایس اکشن تلاش میکند نظم حاکم بر بازار را به روشی بهتر نشان دهد تا معاملهگر با ترکیب نوسانات قیمتی و الگوهای نموداری تصمیم بگیرد کدام معامله را انجام دهد.
در پرایس اکشن، معاملهگران به تحلیل نمودارهای قیمتی میپردازند. این نمودارها شامل نوسانات قیمت در طی زمان، خطوط روند، و سطوح حمایتی و مقاومتی میشوند. به سادگی، پرایس اکشن نشاندهنده این است که قیمت چگونه تغییر میکند. تحلیلگران از نمودارهای مختلفی برای مشاهده دقیقتر روند، سطوح شکست، و معکوسشدنها استفاده میکنند. الگوهای مانند وجها، سر و شانه، فنجان و دسته، نمونههایی از تفسیرهای تصویری از پرایس اکشن هستند.
با مطالعه و تمرین الگوهای پرایس اکشن، شما میتوانید در معاملات خود تصمیمگیری بهتری داشته باشید و درک بهتری از نمودارهای قیمتی داراییها پیدا کنید.
تعریف پرایس اکشن
پرایس اکشن (Price Action) یک روش تحلیلی در بازارهای مالی است که تنها بر اساس حرکت قیمت داراییها در طول زمان کار میکند. در واقع، این روش تلاش میکند نظم حاکم بر بازار را بهتر نشان دهد تا معاملهگران بتوانند با ترکیب نوسانات قیمتی، حجم معاملات و الگوهای نموداری تصمیمگیری کنند.
پرایس اکشن به صورت سادهتر، تحلیل قیمتها را بر اساس نمودارهای میلهای یا شمعی انجام میدهد. این روش بر اساس دادههای قیمتی خود داراییها عمل میکند و نیازی به استفاده از اندیکاتورها و یا تحلیلهای فاندامنتال ندارد. حتی در بهترین دورهی پرایس اکشن دنیا، یعنی پرایس اکشن البروکس نیز ایشان صرفا از اندیکاتور EMA استفاده میکنند که استفاده از آن هم قاعده و اصولی دارد، نه که مبنای اصلی معاملات باشد.
الگوهای پرایس اکشن نیز به الگوهایی گفته میشود که در طول زمان روی نمودارهای قیمتی شکل میگیرند. این الگوها توسط تحلیلگران شناسایی شدهاند و معمولاً وقتی یکی از این الگوها روی نمودار ظاهر میشود، نتیجهای مشابه با آنچه قبلاً رخ داده، تکرار میشود.
استراتژی پرایس اکشن تنها از روی کندلهای ثبت شده روی نمودار قیمت یک دارایی، برای تصمیمگیری در معاملات استفاده میکند. این روش، با تمرکز بر روی الگوهای قیمتی و تغییرات قیمت، به معاملهگران کمک میکند تا تصمیمهای بهتری برای خرید و فروش داراییها بگیرند. در ادامه، میتوانید با مهمترین الگوهای پرایس اکشنی آشنا شوید.
مهمترین الگوها در سبک پرایس اکشن
در ادامه به شما توضیح میدهیم که الگوهای پرایس اکشن چگونه تقسیمبندی میشوند و نحوهی شناسایی آنها را بررسی خواهیم کرد:
- الگوهای ادامهدهنده (Continuation Patterns):
- این الگوها نشاندهندهی ادامهی حرکت قیمت در جهت موافق روند فعلی هستند.
- مثال: الگوی فلگ که پس از بریک شدن، بازار به حالت صعودی تغییر میکند و خریداران وارد میشوند.
- الگوهای برگشتی (Reversal Patterns):
- این الگوها نشاندهندهی تغییر روند قیمت هستند.
- مثال: الگوی “معکوس سر و شانه” که پس از بریک شدن، بازار از حالت صعودی به حالت نزولی تغییر میکند.
- الگوهای کندلی (Candlestick Patterns):
- این الگوها از یک یا دو کندل ساخته میشوند و میتوانند جزوی از الگوهای برگشتی یا ادامهدهنده باشند که این مطلب را در مقالهای دیگر بررسی میکنیم.
- مثال: الگوهای اینسایدبار و اوتسایدبار که میتوانند نقش برگشتی ایفا کنند.
در نهایت، تشخیص الگوها نیازمند تجربه و تحلیل دقیق است. همچنین، هیچ الگویی قطعی نیست و باید با موارد مختلف، آنها را ترکیب کنید.
برای یادگیری کامل پرایس اکشن به همراه الگوها و نحوه استفاده از آن به دوره جامع پرایس اکشن البروکس مراجعه کنید. همچنین با تهیهی بخشهای انسایکلوپدیا البروکس، میتوانید به یک مجموعهی بینظیر از الگوهای پرایس اکشنی مختص متد معاملاتی البروکس دست پیدا کنید.
الگوی سر و شانه(Head and Shoulders)
الگوی سر و شانه یا “Head and Shoulders” یکی از الگوهای برگشتی در تحلیل تکنیکال محسوب میشود. این الگو معمولاً پس از یک روند صعودی یا نزولی در نمودار شکل میگیرد و به احتمال زیاد خبر از تغییر روند را میدهد.
بخشهای این الگو در فرم صعودی، به صورت زیر است:
- شانهی چپ (Left Shoulder):این الگو در طی یک حرکت صعودی کوچک و سپس برگشت جزئی شروع میشود. این حرکت نقش شانهی چپ را ایفا میکند.
- سر (Head): سپس یک حرکت صعودی بزرگتر شکل میگیرد. این حرکت نقش بخش سر الگو را بازی میکند.
- شانهی راست (Right Shoulder):بلافاصله پس از حرکت صعودی سر، یک حرکت صعودی کوچک دیگر به همان شکل و اندازهی حرکت صعودی کوچک اول انجام میشود.
وقتی این الگو به شکلی که گفته شد روی نمودار قیمت شکل بگیرد، میتوان انتظار سقوط قیمت و تغییر روند از صعودی به نزولی را داشت. همچنین، الگوی سروشانه ممکن است به صورت معکوس و در یک روند نزولی نیز شکل بگیرد که در این صورت به آن الگوی سروشانهی معکوس یا صعودی (Bullish Inverted Head and Shoulders) میگوییم. شکل این الگو برعکس شکل الگوی سروشانه اصلی و رو به پایین است و خبر از پایان روند نزولی و شروع حرکت قیمت بهسمت بالا میدهد.
الگوی فنجان و دسته(Cup and Handle)
الگوی فنجان و دسته (Cup and Handle) یکی از الگوهای ادامهدهندهی صعودی در تحلیل تکنیکال است. این الگو معمولاً پس از یک حرکت صعودی که مدتی است متوقف شده، ظاهر میشود و نشاندهندهی ادامهی روند صعودی میباشد.
دلیل نامگذاری این الگو به خاطر شکل آن است. ابتدا الگویی شبیه کلمهی “U” انگلیسی روی نمودار شکل میگیرد که همان بدنهی فنجان را تشکیل میدهد. سپس الگوی دیگری در سمت راست آن ظاهر میشود که دستهی فنجان را تشکیل میدهد.
وقتی شکلگیری الگوی فنجان و دسته روی نمودار تایید شود، میتوان انتظار داشت که دارایی مورد نظر به حرکت صعودی خود با قدرت بیشتری ادامه خواهد داد. همچنین، این الگو میتواند در یک حرکت نزولی نیز شکل بگیرد. در این صورت به آن الگوی “فنجان و دسته معکوس یا نزولی (Bearish Inverted Cup and Handle) میگوییم. پس از تشکیل این الگو که برعکس الگوی فنجان و دسته صعودی است، میتوان انتظار سقوط قیمت و ادامهی روند نزولی را داشت.
الگوی کف دوقلو و سقف دوقلو(Double Top – Double Bottom)
الگوی کف دوقلو (Double Bottom) یکی از الگوهای برگشتی در تحلیل تکنیکال و پرایس اکشن است و میتوان گفت که کف دوقلو و سقف دوقلو از کاربردیترین الگوها در پرایس اکشن البروکس محسوب میشوند. در این الگو، قیمت یک دارایی دو بار پیاپی و به یک اندازه طی کندلهای مختلف به سمت پایین حرکت میکند و شکلی شبیه به “دو کف” ایجاد میکند.
در واقع، در یک حرکت نزولی، ابتدا “کف اول” تشکیل میشود. این به معنای این است که قیمت از پایینترین نقطهی آن برگشت خورده و رو به بالا حرکت کرده است. اما نتوانسته حرکت رو به بالای خود را ادامه دهد و دوباره به سمت پایین حرکت کرده و “کف دوم” را تشکیل میدهد. این کف نشان میدهد که قیمت آن دارایی توانایی پایینتر رفتن از “کف اول” را ندارد و بنابراین انتظار میرود روند حرکت قیمت به سمت صعودی تغییر کند.
همچنین، الگوی سقف دوقلو (Double Top) نیز در یک حرکت صعودی شکل میگیرد. در این الگو، قیمت یک دارایی دو بار پیاپی و به یک اندازه طی کندلهای مختلف به سمت بالا حرکت میکند و شکلی شبیه به “دو سقف” ایجاد میکند. الگوی “دو سقف” خبر از تغییر روند قیمت از صعودی به نزولی میدهد.
این دو نوع الگو جزو الگوهای برگشتی محسوب میشوند و بسیار کاربردی هستند. البته شایان ذکذ هست که این الگوها میتوانند در نقش فلگ صعودی یا نزولی نیز ایفای نقش کنند و با تشکیل آنها شاهد از سرگیری روند باشیم. همچنین، شکل دیگری از این الگوها نیز وجود دارد که در آنها به جای دو سقف یا کف، سه عدد از آنها ایجاد میشود و برای همین به آنها “Triple Bottom” و “Triple Top” میگویند.
الگوی وج (Wedge)
الگوی “Wedge” که در زبان فارسی به آن الگوی “گووه” هم میگویند، یکی از الگوهای پرایس اکشنی مهم و پرکاربرد میباشد که از کشیدن دو خط روند همگرا تشکیل میشود. نکتهی مهم در این الگو این است که حرکت هر دو خط روند باید در یک جهت باشد؛ در غیر این صورت، الگوی تشکیل شده، الگوی “گُوِه” نخواهد بود. به عبارت دیگر، هر دو خط روند باید یا صعودی باشند یا نزولی تا الگوی “گُوِه” تشکیل شود.
این الگو میتواند به دو شکل تشکیل شود:
- الگوی “Rising Wedge” یا الگوی “وج رو به بالا”: در این حالت، خبر از احتمال پایین آمدن قیمت است.
- الگوی “Falling Wedge” یا الگوی “وج رو به پایین”: در این حالت، خبر از احتمال بالا رفتن قیمت میدهد.
البته لازم به ذکر است که الگوی “وج” هم میتواند نقش برگشتی داشته باشد و اتمام روند را هشدار دهد. همچنین ممکن است نقش ادامهدهندهای داشته باشد و به اصطلاح “فلگ صعودی” یا “فلگ نزولی” را ایفا کند.
الگوی مثلث (Triangle)
الگوی “مثلث” یا “Triangle” یکی دیگر از الگوهای پرکاربرد در تحلیل پرایس اکشن است. این الگو از ترکیب یک خط افقی و یک خط روند تشکیل میشود. در نمودار، خط افقی از به هم وصل کردن نقاط بالا یا پایین کندلها تشکیل میشود.
الگوی مثلث، جزو الگوهای ادامهدهنده یا برگشتی محسوب میشود و دو نوع دارد:
- الگوی مثلث بازشونده: در این حالت، دو خط روند همگرا به یکدیگر متصل میشوند. این الگو نشاندهنده احتمال خروج قیمت از مثلث و بریکاوت به یکی از دو سمت (بالا یا پایین) است. احتمال بریکاوت به سمت بالا یا پایین، تقریباً 50 درصد است و میتوان با توجه به شرایط قبل از تشکیل مثلث، احتمال جهت بریکاوت را پیشبینی کرد.
- الگوی مثلث جمع شونده: در این حالت، دو خط روند همگرا به یکدیگر متصل میشوند و نشاندهنده احتمال بریکاوت از مثلث به سمت بالا است. این الگو معمولاً دشوارتر است، زیرا با پیشروی زمان، مساحت مثلث بیشتر میشود و پیشبینی ادامهدهندگی حرکت مقداری سختتر میشود.
نکات مهم درباره الگوهای پرایس اکشنی
همیشه در تحلیل پرایس اکشن و الگوهای روند، مقداری احتمال خطا را در نظر بگیرید. الگوهای پرایس اکشن که در مقالات و آموزشهای مختلف مشاهده میشوند، به عنوان مثالهای “کتابی” ارائه میشوند و صرفاً جهت آشنایی شما با این الگوها استفاده میشوند. در دنیای واقعی، ممکن است الگوها به همان تمیزی و مرتبی که در نمودارها دیده میشوند، نباشند و تشخیص آنها سختتر باشد. بنابراین، تمرین و مطالعهی نمونههایی که در گذشته روی نمودارها ظاهر شدهاند، اهمیت بالایی دارد و میتواند به افزایش مهارت شما در این زمینه کمک کند.
همچنین، باید به این نکته توجه داشت که پرایس اکشن و الگوهایش نیز همانند دیگر تحلیلها، احتمال خطا دارند و نباید با قطعیت از نتیجهی آنها صحبت کرد. با این حال، تجربه و سابقهی این الگوها نشان داده است که نرخ موفقیت در آنها، بهویژه الگوهایی که در این مقاله اشاره شد، قابل قبول است و میتوان با کمی مهارت از آنها استفاده کرد و به سوددهی رسید .
جمعبندی
الگوهای پرایس اکشنی که در این مقاله در مورد آنها صحبت کردیم، تمام الگوهای موجود در اختیار تحلیلگران و سرمایهگذاران نیستند. با این حال، از نظر ما، بهترین و پرکاربردترین آنها را معرفی میکنیم. برای مطالعه و تمرین این الگوها، پیشنهاد میکنیم زمان و انرژی کافی را صرف کنید. همچنین، با مراجعه به نمودارهای قیمتی داراییهای مختلف، سعی کنید الگوهای معرفی شده را روی نمودار کشف کنید و ببینید که حرکت قیمت بعد از شکلگیری آنها به چه شکل بوده است.
با این کار، میتوانید بسیاری از مسائل گفته شده در این مقاله، مانند تغییر روند یا ادامهی حرکت، را با چشم خود مشاهده کنید و به قدرت الگوهای پرایس اکشن ایمان بیاورید. البته فراموش نکنید که بعضی از الگوهای نموداری یا کندلها هم در این زیرمجموعه جا میگیرند. الگوهای پرایس اکشن هم مانند دیگر تحلیلهای قابل استفاده در بازارهای مالی، تنها احتمالات را مشخص میکنند و هیچ چیز قطعی نیست. استفادهی درست و توانایی تشخیص دقیق این الگوها نیز میتواند شانس موفقیت ما را بالاتر ببرد.
درباره تیم محتوا
از سال 1398 به صورت پیوسته در حال پژوهش و تولید مقالات و عناوین آموزشی مرتبط با بازارهای مالی و فارکس هستیم و در قالب مجموعه تریدآموز فعالیت میکنیم ، به روز بودن و کیفیت در این حوزه را در اولویت قرار داده ایم تا بتوانیم عناوین و مطالب مفید و غنی را به کاربران و دانشپذیران تریدآموز ارائه کنیم ، با کمال میل نظرات و کامنت های کاربران را پاسخگو هستیم
نوشته های بیشتر از تیم محتوا
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.